Syr
Syr obohacuje potravu človeka už od nepamäti. Niektoré krajiny, napr. Francúzko alebo Holandsko, sú ním priam posadnuté. Pozývam vás na odkrývanie tajomstva jeho lahodnej chuti a vône.
História syra
Podľa legendy syr objavil arabský kočovník, keď po dlhšej jazde na koni zistil, že mlieko sa zmenilo na tvaroh. najprv sa syr vyrábal v Mezopotámii, neskôr v Egypte, severnej Afrike a v Grécku. Skutočný rozvoj jeho výroby nastal počas Rímskej ríše, keď sa začal vyvíjať proces dozrievania , spracovania a uskladnenia syra. V stredoveku mali najväčší podiel na jeho produkcii mnísi. V 19. storočí Švajčiarsko, Francúzko, Taliansko a Holandsko začali skvalitňovať proces jeho výroby a obľuba syra veľmi vzrástla.
Zloženie syra
Syr okrem veľkého podielu mlieka, obsahuje aj tuk, vápnik, horčík, bielkoviny a vitamíny. Tuk má vysoký podiel mastných kyselín, je však ľahko stráviteľný. Bielkoviny obsahujú pre organizmus dôležité aminokyseliny. Vápnik je dôležitý pre kosti a pre proces látkovej výmeny. Horčík je okrem látkovej výmeny dôležitý aj pre získavanie energie a na blokovanie stresových hormónov. Syr obsahuje vitamíny A, B a kyselinu pantoténovú.
Druhy syra
Mäkký syr zreje krátko pomocou špeciálnych mikróbov, má najnižší obsah sušiny ( gervais, lučina, cottage
Polotvrdý syr má vyšší obsah sušiny a dlhší čas zrenia než mäkký syr, má jemnú chuť ( gouda, eidam, tylžský syr )
Tvrdý syr má najvyšší obsah sušiny a najdlhšiu dobu zrenia ( ementál, parmezán, madeland )
Tavený syr sa vyrába zo zeleného syra, ktorý je po výrobe vystavený zahriatiu na 80 stupňnov celzia a roztavený pomocou taviacich solí.
Poznámka pre uživateľa teide: Mascarpone je jemný krémový syr. Ešte ťa chcem poprosiť aby si nabudúce zadal (a) email.
Komentáre
a moja otázka znie..
Ach,ďakujem za promptnú odpoveď :))
jaaaj, hned som dostal chut uz mi tecu sliny...