Čokoláda
Najväčšia maškrta na svete...
kto by ju nemal rád? jej rôznorodé variácie dokážu potešiť aj toho najzarytejšieho maškrtníka
Už v 7. storočí začali Mayovia pestovať kakaovník a z jeho bôbov vyrábali nápoj horkej chuti. Keďže bôby boli naozaj vzácne, neskôr ich používali aj ako platidlo, čo bolo príčinou toho, že nápoj si smeli dovoliť iba bohatší ľudia. Keď si v roku 1200 Aztékovia podmanili ríšu Mayov, ukradli aj výrobu čokolády.
Príchod do Európy
Do Európy kakaové bôby priniesol Krištof Kolumbus. No Európania s výrobou nápoju nemali žiadne skúsenosti. Recept na spracovanie bôbov doniesol v roku 1519 Hernando Cortéz. No stále to vol nápoj horkej chuti. Zmena nastala až v polovici 16. storočia, keď rehoľné sestry pridali do nápoju cukor. Nápoj sa tak stal čoraz populárnejší. Prvú továreň na čokoládu založili v roku 1815 v Holandsku. Neskôr Švajčiari do nápoju pridali kondenzované mlieko.
Druhy čokolády
Mliečna čokoláda: obsahuje kakaovú hmotu, cukor a mlieko. Aby bola kvalitná, mala by mať približne 30 percent kakaovej hmoty a 30 percent mlieka.
Biela čokoláda: obsahuje kakaové maslo, cukor a mlieko. Kakaový prášok je nahradený karamelizovaným sušeným mliekom. O kvalitnej bielej čokoláde môžeme hovoriť vtedy,ak má 25 percent kakaového masla a 25 percent mlieka.
Horká čokoláda: obsahuje kakaovú hmotu a cukor - kvalitná aspoň 50 percent kakaovej hmoty.
Komentáre