Čajík
V dnešnej dobe sa žije rýchlym životným štýlom. Balzamom pre ľudskú dušu je preto každý okamih, ktorý prežije v pokoji alebo v príjemnom a tichom prostredí. Jedna z možností, ako takéto chvíle zažiť, je spojená s čajom, s jeho prípravou a vychutnávaním. Zvlášť jeseňa zimné obdobie na to ponúkajú vhodnú príležitosť...
História čaju
S objavením čajovníka sa spája niekoľko legiend. Podľa najznámejšej z nich čaj spoznali v Číne roku 2737 pred Kr., keď cisárovi Šennungovi spadlo niekoľko lístkov čajovníka do kotlíka s vriacou vodou a on zistil, že nápoj má príjemnú vôňu i chuť. Č táto legenda je pravdivá, to je predmetom rôznych dohadov, no faktom zostáva, že nejstarším písomným dokumentom, v ktorom sa spomína čaj, je čínsky slovník z roku 350. S najväčšou pravdepodobnosťou je teda jeho vznik spätý s Čínou. čaj bol dlho iba výsadou cisárskeho dvora, až koncom 4. storočia sa začal rozširovať medzi ostatných ľudí. Naprv ho považovali za liek, neskôr ho už pili ako nápoj.
Základné druhy čaju
Existuje niekoľko spôsobov, ako čaj deliť- podľa zeme pôvodu ( čínsky, indický...), podľa kvality zberu ( prvý zber, druhý zber...) alebo na sypaný a balený. Najčastejšie však rozdeľujeme čaj podľa spôsobu spracovania, ktroré nasleduje po zvädnutí lístkov. Pri väčšine čajov dochádza k fermentácii lístkov , čo je prirodzený proces, pri ktorom sa šťava v listoch začne na vzduchu oxidovať, a to má za následok zmenu chemického zloženia
Biely čajík je len zľahka fermentovaný. Čajové lístky sú pomerne rýchlo vysušené, bez prudkého zahrievania.
Zelený čajík nie je fermentovaný. Lístky sú po zbere vysušné skôr, než by mohla nastať fermentácia.
Polozelený čajík je čiastočne fermentovaný. Na porušených okrajoch čajových lístkov sa umožní fermentácia a potom je jej proces prerušený.
Žltý čajík je dodatočne zľahka fermentovaný. Proces výroby sa drží v tajnosti.
Aromatizovaný čajík sa vyrába tak, že po fermentácii sú čajové lístky umiestnené v zvláštnych miestnostiach spolu s rôznymi bylinami alebo kvetmi a čajové lístky vďaka vinikajúcej schopnosti absorbovať iné pachy, príjmu ich arómu.
Čajové špeciality
Lapacho
Catuaba
Maté
Honeybush
Rooibos
Sweetbush
Vilcacora
Ajurvédsky čaj
Bylinný čaj
Ovocný čaj
Čaj alebo káva
Šálka kávy obsahuje 60 až 180 miligramov kofeínu. Naproti tomu zelený čaj obsahuje 6 - 15 miligramov kofeínu, oolong 12 miligramov a čierny čaj od 25 do 100 miligramov. Kofeín v káve sa do krvi vstrebáva rýchlo, ale aj rýchlo vyprchá. Kofeín v čaji sa síce vstrebáva dlhšie, ale aj dlhšie pôsobí. Ak niekto pije kávu pre kofeín, tak má v čaji rovnocennú alternatívu.
Komentáre
Aj keď čajový fajnšmeker určite
sfgbf